Медведчук намагається повернути українське громадянство через Верховний Суд, — ЗМІ

Медведчук намагається повернути українське громадянство через Верховний Суд

Ексдепутат від забороненої ОПЗЖ Віктор Медведчук, якого у 2022 році обміняли на бійців "Азову", перебуває у росії, але в українських судах вимагає повернути українське громадянство й депутатський мандат.

Про це пише hromadske.

"У публічному полі Медведчук звинувачує Україну в небажанні завершити війну - мовляв, це українська влада "нескінченну кількість разів заявляє, що ніякий мир їй не потрібен - а тільки більше зброї та грошей", - йдеться у статті.

За даними журналістів, Медведчук знову хоче опинитися в Україні, і прямо зараз в українських судах вимагає повернути йому громадянство й депутатський мандат, а також зняти санкції, накладені РНБО.

Видання пише, шо до Верховного Суду України Медведчук звернувся за місяць після позбавлення громадянства України та депутатського мандата. У своєму позові він вимагає повернення українського громадянства не тільки для себе, а й та для інших депутатів від ОПЗЖ.

Медведчук написав у позові, що указ Зеленського був "незаконним, безпідставним, свавільним та ухваленим із порушенням норм Конституції України".

У березні минулого року Верховний Суд прийняв позовну заяву та відкрив провадження у справі - засідання у ній тривають до сьогодні.

Нагадаємо, у січні 2023 року президент України Володимир Зеленський своїм указом позбавив громадянства Віктора Медведчука Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна.

Медведчука підозрюють у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації. 22 вересня 2022 року відбувся масштабний обмін, у межах якого Медведчук поїхав до росії.