ЦВК відповіла на усі закиди про "нелегітимність" Зеленського після 20 травня

ЦВК відповіла на усі закиди про "нелегітимність" Зеленського після 20 травня

Центральна виборча комісія вважає, що жодних проблем із легітимністю президента Володимира Зеленського після 20 травня не існує. На думку комісії, він має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника.

Про це йдеться в офіційній відповіді ЦВК на запит видання "Главком".

У ній зазначається, що  вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.

ЦВК вказує на закладену у Конституції безперервність здійснення влади, виконання президентом повноважень до вступу на посаду його наступника та відсутність підстав говорити про можливу передачу президентських функцій до голови Верховної Ради. 

Зокрема, ЦВК посилається на статті 106 і 108 Конституції України. І наголошує, що тему "20 травня" може використовувати ворог для розпалювання ворожнечі та підриву довіри до влади всередині країни.

"Логіка воєнного стану передбачає також і те, що й Верховний головнокомандувач за таких обставин є персоною недоторканою", – йдеться у статті.

Нагадаємо, чергові вибори президента України мали відбутися цієї весни. Зеленський ще минулого року заявляв, що голосування може відбуватися під час війни, але Україні потрібно змінити законодавство та залучити партнерів з ЄС і НАТО, які б допомогли з фінансуванням, спостерігачами і забезпеченням прозорості виборів, зокрема і на передовій.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що якщо Україна розпочне виборчу кампанію і проводитиме вибори під час війни, вона програє.