Держдеп США і фонд Маршалла візьмуться за відновлення трьох українських міст

Держдеп США і фонд Маршалла візьмуться за відновлення трьох українських міст

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла оголосили про створення Партнерства українських міст (ПУМ) для сталого міського відновлення і нового державно-приватного партнерства, щоб допомогти українцям перепроектувати та відновити сталі, інклюзивні та стійкі міста.

Про це повідомляє Держдеп США.

Зазначається, що Державний департамент і фонд співпрацюватимуть, щоб залучити ключових зацікавлених сторін, технічних експертів і фінансових партнерів до зусиль UCP, використовуючи енергію та винахідливість компаній і приватного сектору, університетів, неурядових організацій і фондів.

Виконуючи функції Секретаріату ПУМ, фонд створюватиме нові трансатлантичні партнерства, програми та альянси між європейськими та американськими організаціями, щоб допомогти відродженню та реконструкції щонайменше трьох українських міст.

"У цьому процесі ПУМ допоможе розширити можливості нового покоління українських міських чиновників, містобудівників, архітекторів, інженерів та будівельних команд, щоб відновлювати краще, використовуючи екологічні методи", - йдеться у повідомленні.

Крім того, ПУМ співпрацюватиме з урядом України, Європейським Союзом (ЄС) та його державами-членами, багатосторонніми банками розвитку та двосторонніми донорами, щоб допомогти містам-бенефіціарам знайти ресурси, необхідні для відновлення.

"Задумана як трирічна ініціатива, ПУМ офіційно запустять на червневій конференції з відновлення України в Берліні та завершиться, коли міста будуть готові розпочинати роботу", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що організатори не називають, які три українських міста підпадуть під програму.

Нагадаємо, вартість післявоєнного відновлення в Україні станом на кінець 2023 року зросла на 75 млрд дол і становить 486 млрд дол. Це спільна оцінка уряду України, групи Світового банку, Єврокомісії та ООН, яка охоплює період з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року.

Крім того, тальки на 2024 рік Україна потребує близько 15 млрд дол найбільш нагальних заходів з відбудови та відновлення.