Залужного визнали непридатним під час проходження ВЛК – ЗМІ

Залужного визнали непридатним під час проходження ВЛК – ЗМІ

Колишній головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний взимку, ще до призначення його на посаду посла у Великій Британії, пройшов військово-лікарську комісію, де був визнаний непридатним для служби в армії.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела.

"Після звільнення зі своєї посади рішенням президента Залужний був виведений у розпорядження міністра оборони. Якоїсь значимої військової посади, адекватної рівню підготовки і досвіду Залужного, міністр оборони Умеров не запропонував, як не запропонував її раніше і президент Зеленський", - йдеться у тексті статті.

Згідно з інформацією видання, за цих умов, Залужний вирішив звільнитися з військової служби, щоб мати можливість і право зайнятися іншою справою.

Проте редакція підкреслює, що не володіє інформацією щодо підписання рапорту міністром оборони після оголошення Зеленським наміру направити Валерія Залужного послом у Лондон. Тобто немає чіткої відповіді на питання, хто має звільнити ексголовнокомандувача ЗСУ.

"Кількотижнева затримка з рішенням питання повʼязана була з тим, що після прийняття закону з новим переліком військових звань не була завершена відповідна зміна нормативної бази, зокрема в указах президента; відтак юридично немає чіткої ясності, хто має звільняти Залужного в званні Генерала з військової служби — міністр оборони своїм наказом, чи президент своїм указом, як раніше звільняли Генералів армії України", - пояснюють журналісти.

Вони також наголосили, що згідно з чинним законодавством, після двох місяців перебування у розпорядженні міністра військовослужбовцеві припиняється виплата грошового забезпечення, крім окладу за військовим званням. Для Валерія Залужного, який має найвище військове звання, це складає 1762 гривні на місяць.

Нагадаємо, що президент призначив Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України у Великої Британії.