Україна починає офіційні переговори з ЄС та США щодо відкриття аеропортів, - Кубраков

Україна починає офіційні переговори з ЄС та США щодо відкриття аеропортів, - Кубраков

Віцепрем'єр з відновлення - міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що Україна офіційно починає переговори з регуляторами США та ЄС про відновлення пасажирських авіаперевезень.

Про це він повідомив в інтерв'ю для РБК-Україна.

"Неможливо здійснювати міжнародні авіаперельоти без погодження двох регуляторів – європейського та американського – так це працює. Українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах військового стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми", - пояснив Кубраков.

Він зазначив, що не хоче називати будь-які терміни, проте наразі Україна буде офіційно передавати своє бачення регуляторам та вступати з ними в офіційні перемовини.

"Прикладів, де працюють аеропорти, куди в будь-який момент можуть прилітати дрони або ракети, у світі не так багато. Ізраїль – це найуспішніший приклад. Ми багато часу проводили і проводимо консультаціях з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю. До речі, у більшості її очолюють в минулому військові люди", - підкреслив Олександр Кубраков.

Він сказав, що є різні сценарії розвитку подій, але зараз Україні важливо почути перший офіційний зворотний зв'язок від регуляторів.

"Насправді є європейські авіакомпанії, які дуже цікавляться, дуже хочуть, і кажуть, що будуть першими. Я не хочу їх називати", - розповів Кубраков.

Також він заявив, що створення українського авіаційного національного оператора розглядалося ще до початку повномасштабного вторгнення. Проте наразі йде питання не є пріоритетом, а повернутися до нього можна буде "після війни".

Нагадаємо, що в ОП також заявили, що Україна працює над відновленням одного з аеропортів.