У Білому домі відповіли на пропозицію про новий ленд-ліз для України

У Білому домі відповіли на пропозицію про новий ленд-ліз Україні

У Білому домі відповіли на пропозицію спікера Палати представників Майка Джонсона, який анонсував новий законопроєкт про допомогу Україні у формі позики чи ленд-лізу.

Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі сказав на брифінгу, що в адміністрації президента США вважають ухвалений сенатом законопроєкт хорошим рішенням.

"Я не збираюся випереджати законодавчий процес, який ще не завершено. Ми вважаємо, що доповнення, прийняте Сенатом, дасть дуже хорошу відповідь. Наше сильне бажання продовжувати підтримувати Україну добре відповідатиме потребам оборони України, а також потребам оборони Ізраїлю та іншим проблемам нашої національної безпеки в усьому світі", - сказав він.

Кірбі додав, що Білий дім продовжує закликати спікера Джонсона підняти цей законопроект, поставити його на розгляд, проголосувати за нього та просувати його.

"І ми знаємо, що є сильна підтримка обох партій, якщо це можна зробити доступним для голосування", – зазначив Кірбі.

Нагадаємо, 14 березня спікер Палати представників Майк Джонсон сказав сенаторам-республіканцям, що палата надішле їм закон про допомогу Україні, але попередив, що документ виглядатиме суттєво інакше, ніж пакет, який Сенат ухвалив минулого місяця.

Джонсон сказав сенаторам, що Палата представників надішле до Сенату пакет допомоги Україні, але висунув ідею зробити це кредитом або програмою ленд-лізу, щоб платники податків США не витрачали десятки мільярдів доларів, не сподіваючись отримати повернення.

Зазначимо, що саме Джонсон заблокував у Палаті представників ухвалений у Сенаті пакет, у якому є допомога Україні на $60 млрд.

Також нагадаємо, що президент США Джо Байден ще у травні 2022 року підписав закон про ленд-ліз для України, але він так і не запрацював.