Рада готує звернення до країн світу із закликом не визнавати путіна президентом рф

Рада готує звернення до країн світу із закликом не визнавати путіна президентом рф

Верховна Рада готує звернення до країн світу про невизнання володимира путіна легітимним президентом росії.

Про це в ефірі заявив голова комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, повідомляє Радіо Свобода.

"Основний пункт, основна ідея цього звернення полягає в тому, щоби закликати країни світу, парламенти, держави не визнавати путіна легітимним", – сказав він.

Мережко зауважив, що таке звернення відображатиме спільну позицію депутатів Верховної Ради України.

"Один з ініціаторів – це голова Верховної Ради. Ну, і наш комітет. Я брав активну участь в опрацюванні цього важливого документу, у тому числі опозиція (брала участь)", – додав Мережко.

Він зазначив, що раніше була оприлюднена заява президента Парламентської асамблеї Ради Європи Теодороса Русопулоса, у якій той піддає сумніву легітимність виборів у росії.

"Українська делегація була одним з ініціаторів закріплення в одній з резолюцій ПАРЄ заклику до невизнання путіна легітимним. Тобто це результат діяльності української парламентської дипломатії. І я хотів би нагадати, що було ухвалено указ президента, в якому чітко сказано, що путін не може розглядатися як представник росії, з ним не можна вести переговори. Тобто це вже закріплено в правовій площині", – сказав Мережко.

Нагадаємо, 14 березня Верховна Рада ухвалила звернення до іноземних урядів та парламентів, а також міжнародних організацій через проведення росією незаконних виборів президента рф на окупованих територіях України.

15–17 березня в росії і на окупованих територіях України відбулося голосування на виборах президента. 18 березня російська Центральна виборча комісія повідомила, що за результатами голосування володимир путін набрав 87,28%.