Ексміністр освіти та науки Дмитро Табачник отримав 15 років тюрми

Ексміністр освіти та науки Дмитро Табачник отримав 15 років тюрми

Ексміністр освіти та науки Дмитро Табачник отримав за вироком суду 15 років тюремного ув'язнення заочно.

Про це повідомляє СБУ і зазначає, що 12 років тюрми отримав колишній очільник Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона.

Табачник і Ворона переховуються на території рф і беруть участь у підривної діяльності проти України, зазначають у службі.

"Вони перебувають на прямому зв'язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим. За координацію Табачник регулярно надавав його окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення рф", - йдеться у повідомленні.

За даними СБУ Табачник консультував гауляйтерів Сальдо та Балицького з питань проведення псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

Ще одним завданням Табачника буде надано місцевим співробітникам "методичної" допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими "стандартами".

За співпрацю з окупантами Табачника призначили радником Балицького та включили до складу місцевого осередку партії "єдина росія".

Як встановило розслідування, Ворона також був працівником Балицького. Саме він підготував звернення до очільника кремля путіна, в якому пропонував нагородити російських військових та колаборантів, які взяли участь у захоплених частинах території півдня України.

Також він допомагав загарбникам створювати окупаційні органи рф, зокрема формувати "штат однодумців". Згодом Ворона став "сенатором рф від Запорізької області" та переїхав до Москви.

Крім того, обидва зрадники причетні до численних фактів розграбування майна місцевих аграріїв та захоплення їхніх підприємств.

На підставі зібраних доказів суд визнав Табачника та Ворону винними за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах військового стану);
  •  ⁠ч. 1 ст. 111-2 (пособництво держави-агресора);
  • ⁠ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Чим відомий Дмитро Табачник

Табачник під час перебування на посаді міністра освіти відзначився своїми антиукраїнськими заявами і рішеннями. Табачник запевняв, що "русскій мір" духовно відроджує українців. На зустрічі з вчителями росії хвалився, що зняв табу на російську мову у вищих навчальних закладах України і назвав українську мову непотрібною.