Блінкен відповів, як би діяли США у разі застосування ядерної зброї рф по Україні

Блінкен відповів, як би діяли США у разі застосування ядерної зброї рф по Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що у разі застосування російської ядерної зброї по Україні, на росію чекають наслідки.

На це питання він відповів на брифінгу.

Блінкена запитали: "Хіба ми не пам’ятаємо попередження про можливе застосування в Україні тактичної ядерної зброї? Якби це сталося, чи відповіли б Сполучені Штати?"

"Слухайте, я не збираюся вдаватися в гіпотетику. Дійсно був момент, коли був страх. Все, що я можу сказати, це те, що був страх, що це можливо. Але я думаю, що росіяни почули не тільки від Сполучених Штатів, не тільки від Франції, а й від багатьох інших країн, включаючи Китай, що ядерну зброю категорично не можна використовувати", - сказав Блінкен.

На уточнюючі питання: "Але в принципі, у порівнянні із застосуванням звичайної зброї, найменше застосування ядерної, навіть тактичної зброї, буде повною зміною? З наслідками для росії?"

"Для нас це була б повна зміна, так. З наслідками (для росії, - ред.). Але ми, звичайно, робимо все, щоб уникнути цієї можливості і уникнути війни, більшої війни", - додав Блінкен.

Він переконаний, що рф не зможе захопити Киїів

"Цього не відбувається, цього ніколи не станеться. На початку російської агресії у 2022 році ми думали, що є ймовірність падіння Києва. Але завдяки неймовірному опору українського народу, а також завдяки підтримці, яку Україні надають США, Франція та інші країни, бажання путіна підкорити всю країну, стерти її з карти світу, зробити частиною росії не здійснилася і не буде", - підкреслив Блінкен.

Нагадаємо, Блінкен відвідував Київ у червні 2023 року. Під час візиту він заявив, що США забезпечать спорядження України, щоб перемогти росію та відновити свою економіку.