У голови департаменту кібербезпеки СБУ знайшли нерухомість у Києві вартістю понад 25,5 млн грн

У голови департаменту кібербезпеки СБУ знайшли нерухомість у Києві вартістю понад 25,5 млн грн

У дружини і матері керівника департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюка журналісти знайшли нерухомість вартістю у 25,5 млн грн.

Про це йдеться у розслідуванні "Слідства. Інфо".

У матеріалі зазначається, що дружина Вітюка Юлія вже під час повномасштабного вторгнення стала власницею квартири в будинку преміумкласу у Печерському районі Києва.

Серед його переваг комплексу називають вільне планування, кухні-їдальні площею від 30 квадратних метрів, шумоізоляція апартаментів, розкішні кімнати з панорамними вікнами — шириною 6 метрів — з видом на Ботанічний сад та Дніпро.

За інформацією журналістів, квартиру на 195 квадратних метрів Юлія Вітюк придбала у грудні 2023 року.

"Квартира такого розміру з ремонтом у цьому ЖК може коштувати майже 1,5 мільйона доларів. На сайтах з продажу нерухомості квартири без ремонту в цьому ЖК коштують приблизно 3 тисячі доларів за квадратний метр. Це майже втричі більше за середню ціну у столиці. Неважко підрахувати, що Юлії Вітюк треба було сплатити 585 тисяч доларів за її квартиру без ремонту. Або 21,5 мільйона гривень за курсом на момент купівлі", - йдеться у статті.

 

У офіційному документі — декларації Вітюка — вказано, що ця квартира придбана за 12 мільйонів 800 тисяч гривень.

"Тобто вказана у декларації ціна майже вдвічі менша ринкової", - наголошують у статті. 

У розпорядженні редакції є декларація Іллі Вітюка, яку він подав у березні, однак, у день публікації розслідування вона зникла з сайту НАЗК. З декларацій за попередні роки, які також є у розпорядженні редакції, вдалося дізнатися, що у 2021 році річна зарплата Вітюка становила трохи понад 700 тисяч гривень. Тоді посадовець працював керівником одного з управлінь у тому ж департаменті. Заробіток дружини Ілля Вітюк у документі не вказує. Посаду керівника департаменту він отримав у листопаді того ж року.

За 6 діб до повномасштабного вторгнення Юлія Вітюк зареєструвала ФОП. І за неповний 2022 рік змогла заробити майже 9,5 млн грн.

2023 рік був ще успішним для новоспеченої самозайнятої підприємиці — понад 13 мільйонів гривень заробітку. Тобто її щомісячний прибуток складає понад мільйон гривень.

"Головний вид діяльності ФОП дружини топового працівника СБУ — сфера права.Утім жодної інформації ані про її клієнтів, а ні про те, які саме послуги надає пані Юлія, у відкритому доступі немає. "Слідство.Інфо" зателефонувало Юлії Вітюк, щоб дізнатися про рід заняття її бізнесу, який дозволив жінці придбати елітну нерухомість у центрі Києва. Жінка відмовилася обговорювати цю тему", - зазначається у статті.

Мати Іллі Вітюка — Наталія — на відміну від дружини бізнесом не займається.

Утім крім нерухомості у Тернополі та Броварах, жінка має квадратні метри й у столичних житлових комплексах. Перша квартира знаходиться просто на Дніпровській набережній. З вікон цього будинку відкривається краєвид на розлогі береги Дніпра. Двокімнатну оселю, площею 85 квадратів у ЖК на лівому березі Києва, Наталія Вітюк придбала у 2013 році. Нині вартість подібної на ринку — 177 тисяч доларів.

Саме тут, згідно з деклараціями посадовця СБУ, жив Вітюк з родиною у 2021-му та 2022-му.

Крім того у матері Вітюка є нерухомість у парковому комплексі майже в середмісті Києва. Півсотні квадратів у цьому ЖК можуть обійтися у 100 тисяч доларів.

"Загальна вартість лише київських квартир матері майже третина мільйона доларів. Або ж понад 4 мільйони гривень, якщо рахувати по курсу на момент придбання", - зазначається у статті.

Сама Наталія Вітюк коментувати, звідки у неї така нерухомість, відмовилася. Вітюк також не вийшов на зв'язок, повідомили журналісти.

"Дружина І. Вітюка є приватним підприємцем, чиї доходи та накопичення дозволили придбати відповідний об’єкт нерухомості. Водночас його матір — відомий фахівець у галузі медицини, яка обіймала посади, як у державних, так і у приватних медичних закладах. Ці доходи та власні заощадження дозволили їй інвестувати у власну нерухомість", — йдеться у відповіді на запит "Слідства.Інфо".

Запитання журналіста про те, яким же саме бізнесом займається дружина посадовця, а також як їй вдалося придбати квартиру у ЖК преміумкласу за ціною майже вдвічі меншою від ринкової у СБУ проігнорували. Так само як і запитання про вартість квартир матері головного кіберрозвідника.

25 березня на день СБУ роботу Вітюка відзначили — президент Володимир Зеленський присвоїв йому звання бригадного генерала. 

Нагадаємо, видання "Схеми" знайшло у родичів голови АМКУ Павла Кириленка нерухомість і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень.

Йдеться про великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та чотири апартаменти з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини.

"Схеми" з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, посадовець не вказував в декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.