Кемерону не вдається переконати Трампа надати допомогу Україні, - The Gardian

Кемерону не вдається переконати Трампа надати допомогу Україні, - The Gardian

Спроба керівника британського МЗС Девіда Кемерона переконати експрезидента США Дональда Трампа дозволити Конгресу США надати Україні військову допомогу в розмірі $60 млрд, схоже, провалилася.

Про це пише The Gardian.

"Британському міністру закордонних справ навіть не дозволили зустрітися зі спікером Конгресу Майком Джонсоном, який теоретично міг би сказати, що пакет для голосування", - зазначає видання.

The Gardian зазначає, що під час приватної вечері на базі Трампа у Флориді, Мар-а-Лаго Кемерон закликав Трампа визнати, що в інтересах США, щоб володимир путін не отримав винагороду за захоплення землі в України.

"Він також наполягав на тому, що до саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року для кожного члена НАТО будуть розроблені плани досягнення або перевиконання цільових витрат на оборону. Він сподівався, що Трамп дасть сигнал про зміну курсу, принаймні полегшивши йому шлях до зустрічі з Джонсоном", - йдеться у статті.

На спільній прес-конференції у Вашингтоні у вівторок Кемерон і державний секретар США Ентоні Блінкен повторили свої давні заклики до Конгресу розблокувати допомогу.

Кемерон наполягав, що він приїхав до США не для того, щоб читати лекції чи втручатися у внутрішню американську політику, але сказав, що він готовий відмовитися від "дипломатії", тому що він дуже емоційно відчував необхідність США та Європи об’єднатися, щоб захистити Україну від російської агресії.

Він попередив: "Майбутні покоління можуть озирнутися на нас і запитати: чи достатньо ми зробили, коли в цю країну вторгся диктатор, який намагався змінити кордони силою? Чи винесли ми уроки з історії? І чи достатньо ми зробили?".

Видання пише, що Кемерон пішов на продуманий ризик, полетівши до Флориди, щоб спробувати переконати Трампа змінити курс, оскільки існує історія розбіжностей щодо Brexit (проти якого виступав Кемерон як колишній прем’єр-міністр, але Трамп з ентузіазмом підтримав).

Кемерон охарактеризував свою зустріч із Трампом як "цілком належну" зустріч з опозиціонером і сказав, що вона охоплювала "низку важливих геополітичних тем".

Команда передвиборчої кампанії Трампа заявила, що на вечері з Кемероном обговорювалися "майбутні вибори в США та Великобританії, політичні питання, пов’язані з Brexit, необхідність для країн НАТО виконати свої вимоги щодо витрат на оборону та припинення вбивств в Україні".

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зустрівся з експрезидентом США Дональдом Трампом, щоб обговорити війну в Україні, НАТО і війну на Близькому Сході.