Рада зробила перший крок до посилення санкцій проти порушників мобілізації: "Норми жорсткі"

Рада зробила перший крок до посилення санкцій проти порушників мобілізації: "Норми жорсткі"

Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект №10379 про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос").

"За" проголосували 254 нардепа.

"Увага, оскільки питання пройшло тільки в першому (а не в цілому), то по факту схвалена зараз Урядова версія з усіма нормами. Вона має багато проблем. І жорстких норм. Тому всі обіцяні зміни мають тоді зайти правками до другого читання на Комітеті", - пояснив Железняк. 

Що відомо про законопроєкт №10379

Кабмін у цьому законопроєкті пропонує суттєво підвищити штрафи для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення пропонується оновити норми:

Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (Зараз це від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.)

Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – тягне за собою накладення штрафу на громадян та посадових осіб від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 – 85 000 тис. грн). (Зараз це від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне таке діяння – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинені в умовах особливого періоду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян та посадових осіб від дев’яти тисяч до дванадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153 000 – 204 000 тис. грн).

Стаття 263. (...) Осіб, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час дії особливого періоду може бути затримано на строк до 3 годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до 3 діб.

Стаття 38. (...) Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУАП, може бути накладено протягом 3 років із дня його вчинення або виявлення.

Крім того, стаття 336 Кримінального кодексу України у випадку ухвалення передбачатиме, що ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмова від проходження медичного огляду), на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.