Якщо рф захопить Часів Яр, то зможе окупувати ще чотири міста – ISW

Якщо рф захопить Часів Яр, то зможе окупувати ще чотири міста – ISW

Якщо російська армія окупує Часів Яр, то це дозволить їм розпочати подальші наступальні операції проти міст, які утворюють український оборонний пояс у Донецькій області.

Про це йдеться у звіті ISW.

Зазначається, що війська рф давно прагнуть захопити групу великих міст у Донецькій області, зокрема Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку та Костянтинівку.

Проте на початку повномасштабної війни, тобто навесні 2022 року, їм це не вдалося. Звільнення українськими військами Ізюма Харківської області та подальше просування на півночі Донецької та Луганської областей під час Харківського контрнаступу восени 2022 року зірвало російські плани з цього наступу.

Але захоплення Часового Яру, на думку аналітиків, дозволило б російським військам розпочати безпосередній наступ на південну частину українського оборонного поясу.

Відомо, що Часів Яр розташований приблизно за сім кілометрів від Костянтинівки та приблизно за 20 кілометрів від Дружківки. Тому наступальні операції війська рф можуть розпочати на Дружківку чи Костянтинівку після деякого періоду відпочинку після можливого захоплення Часів Яру.

Російські війська також могли б наступати на Олексіїве-Дружківку, що знаходиться за 15 км на захід від Часів Яр. Таким чином їм вдасться відрізати та ізолювати Костянтинівку від решти "фортечного" поясу та створити умови для оперативного оточення міста.

Нагадаємо, що головнокомандувач ЗСУ прокоментував ситуацію на фронті.