У Міноборони за три місяці 2024 року виявили порушень на 10 млрд грн

У Міноборони за три місяці 2024 року виявили порушень на 10 млрд грн

Внутрішній аудит виявив у Міністерстві оборони порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн.

Про це повідомив заступник міністра оборони Юрій Джигир, пише Укрінформ.

За його словами, під час аудиторських досліджень виявлені порушення, неефективні управлінські рішення та ризики в управлінні активами на цю загальну суму.

"Тобто, внутрішнім аудитом ідентифіковані певні можливі негативні наслідки, які потребують негайного реагування. Іншими словами, робота аудиту направлена на запобігання порушенням. Важливо, що певне відшкодування коштів та усунення переважної частини цих порушень організовано безпосередньо під час проведення внутрішніх аудитів. Завдяки впровадженню аудиторських рекомендацій було досягнуто економічного ефекту на загальну суму більше ніж 1,5 млрд грн», - повідомив Джигир.

Водночас він наголосив, що робота внутрішнього аудиту — це рутинний стандартизований процес, який триває постійно. 

Джигир також повідомив, що всі підрозділи Міноборони в той чи інший час стають об’єктами перевірок.

"В той чи інший момент всі стають об’єктами аудиту. Цей процес не швидкий. Міноборони — це величезний механізм зі значною кількістю структурних підрозділів. Але раз на кілька років, як мінімум високо ризиковані сфери повинні потрапити в поле зору аудиту і по них повинен бути висновок і відповідне реагування. Щодо ризикованих сфер — вони визначені", - сказав він, додавши, що до ризикованих сфер належать неефективне використання земель оборони, нарахування та виплати додаткової винагороди за безпосередню участь військових у бойових діях, гуманітарна допомога та оборонні закупівлі.

За підсумками аудитів правоохоронці порушили десятки кримінальних проваджень.

"У 2023 році проведено 204 внутрішні аудити. Ними встановлено втрати ресурсів (майно, гроші, техніка, озброєння тощо – ред. ) на суму 1 млрд 311 млн грн. За результатами розгляду переданих до правоохоронних органів матеріалів аудитів внесено відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР – 67, крім того, 79 матеріалів долучено до кримінального провадження. У І кварталі 2024 року завершено проведення 16 внутрішніх аудитів. Ними встановлено втрат ресурсів на суму понад 1 млрд 812 млн грн. За результатами розгляду переданих до правоохоронних органів матеріалів аудитів внесено відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР – 5, розпочато 1 досудове розслідування у кримінальному провадженні та відкрите 1 кримінальне провадження", - зазначив Джигир.