США обіцяють за лічені дні доставити в Україну озброєння з пакету в $1 млрд

США обіцяють за лічені дні доставити в Україну озброєння з пакету в $1 млрд

США вже розпочали переміщення в Україну озброєння з нового пакету допомоги, деяке з них можна доставити за лічені дні.

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Я маю на увазі, що є - є деякі речі в цьому списку, які можна отримати в дуже короткий термін, за лічені дні. Як ви знаєте, у нас у Польщі досить багато запасів. Інші речі займуть більше часу, щоб досягти цього, але насправді Пентагону слід говорити про час", - сказав він.

Своєю чергою речник Пентагону Пет Райдер підтвердив, що США вже розпочали процес переміщення деяких видів озброєння, боєприпасів і техніки.

"Які, як я вже згадував раніше, будуть там протягом декількох днів, якщо не раніше", – розповів він, додаючи, що США вже розпочинають доставку в Україну артилерійських боєприпасів.

Також Райдер прокоментував відправку в Україну додаткових військових радників з Пентагону.

"Що відбувається в Україні, і як ми робили деякий час, ми маємо невелику присутність, яка працює за межами посольства, за межами Управління оборонного співробітництва. І ця невелика кількість радників надає інформацію та консультації щодо таких речей, як матеріально-технічне забезпечення, програма нагляду за озброєнням, допомога з — забезпеченням моніторингу кінцевого використання, знаєте, про що ми говорили в минулому", - нагадав він.

Райдер зазначив, що рішення щодо додаткових радників не прийнято.

"Але якщо це рішення буде прийнято, кілька ключових моментів. По-перше, це буде невелика кількість. По-друге, ці люди працюватимуть у посольстві під керівництвом глави місії, як і решта посольства, і на них не поширюватимуться такі ж обмеження на поїздки, як на всіх працівників посольства", - зазначив він.

Нагадаємо, США оголосили про пакет військової допомоги Україні вартістю $1 млрд, у якому будуть  далекобійні ракети ATACMS. У Білому домі обіцяють, що їхні поставки триватимуть і в майбутньому.