Військові рф розстріляли 15 бійців ЗСУ під час спроби здатися в полон, - Human Rights Watch

Військові рф розстріляли 15 бійців ЗСУ під час спроби здатися в полон, - Human Rights Watch

З початку грудня 2023 року як мінімум 15 українських солдатів, які намагалися здатися в російський полон, і, можливо, ще шість, які вже здалися, були вбиті військовими рф.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, повідомляє DW.

HRW розслідувала п'ять випадків, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в соціальних мережах 2 та 27 грудня 2023 року, 19 та 25 лютого 2024-го та інтерв'ю з українським військовослужбовцем, оприлюднене у Telegram-каналі 18 лютого.

22 квітня міжнародна правозахисна організація HRW направила міністру оборони рф Сергію Шойгу прохання прокоментувати ці випадки, а також повідомити, чи отримували російські ВС наказ вбивати українських військових, які здаються, замість того, щоб брати їх у полон. Відповідь на цей запит отримано не було.

Нагадаємо, 9 квітня Офіс генерального прокурора повідомив, що має інформацію про 54 українських військовополонених, яких стратили російські військові. Відкриті 27 кримінальних проваджень за фактами страти. Зокрема відомо, що російські військові розстріляли трьох беззбройних українських військовополонених у Кринках Херсонської області.

Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника у Чернігівській області.

Розслідування ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло.