Блінкен закликав Україну не стати росією і зіграв на гітарі в барі у Києві: яка реакція у США

Блінкен закликав Україну не стати росією і зіграв на гітарі в барі у Києві: яка реакція у США

Держсекретар США Ентоні Блінкен виступив в Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського і закликав Україну не стати росією.

Про це він сказав ввечері, 14 травня, під час візиту у Києв.

Блінкен закликав "викорінити лихо корупції раз і назавжди".

"Перемога України на полі бою не дасть їй стати частиною росії. Перемога у війні з корупцією не дасть Україні стати схожою на росію. Оборона України від корупції має бути такою ж міцною, як і її військова оборона", - наголосив він.

Ввечері того ж дня Блінкен зіграв на гітарі пісню "Rockin’ In The Free World" в одному з барів у Києві, повідомляє Держдеп США.

"Я знаю, що зараз дуже, дуже важкий час… Але ви повинні знати: з вами США, більшість світу з вами. Вони (українські військові) воюють не лише за Україну, але й за вільний світ. І вільний світ – теж із вами", – сказав Блінкен перед виступом.

У США виступ Блінкена оцінили неоднозначно. Журналіст Голосу Америки Оскар Яриш написав, що американці "відреагували дуже бурхливо і дуже по-різному".

Він зібрав і описав ці відгуки:

  • Умовна проукраїнська група №1: Дуже крутий дипломатичний крок. Виступ Держсекретаря США в київському барі демонструє всьому світові нескореність України в час війни і надихає до сильнішої підтримки. І вибір пісні тут невипадковий.
  • Умовна проукраїнська група №2: Виглядає дуже дивно. Час і контекст цього виступу, мʼяко кажучи, недоречний. Українцям потрібно більше зброї, а не підбадьоруючі пісні.
  • MAGA-група: Гляньте, як Блінкен витрачає гроші платників податків - розважається в київських нічних клубах і співає під гітару. В них там точно війна? Куди йдуть наші мільярди?
  • Ліве крило: Блінкен співає про “вільний світ” в Україні, поки адміністрація Байдена надсилає Ізраїлю бомби і підтримує геноцид палестинців. Чергова демонстрація подвійних стандартів США. Для кого цей спектакль?

"Це лише конденсована частина, яку я зібрав з різних коментарів. Цікаво було стежити за цим спектром, особливо на тлі дуже неоднозначної реакції від самих українців - для яких це, вочевидь, і адресувалось", - додав Яриш.  

Довідка: "Rockin' in the Free World" — пісня канадсько-американського співака, музиканта та автора пісень Ніла Янга. 

Янг написав пісню під час туру зі своєю групою The Restless у лютому 1989 року. Він дізнався, що запланований концертний тур до Радянського Союзу не відбудеться, а його гітарист Френк "Пончо" Сампедро сказав: "Нам доведеться продовжувати грати рок у вільному світі". Ця фраза вразила Янга, який подумав, що це може бути зачіпкою в пісні. Наступного дня він написав текст.

Пісня критикує адміністрацію Джорджа Буша-старшого, цитує знамените зауваження Буша про "тисячу точок світла" з його інавгураційної промови 1989 року та його обіцянку президентської кампанії 1988 року Америці стати "добрішою, ніжнішою нацією".