Україна тисне на Байдена, щоб він дозволив бити по рф американською зброєю, - Politico

Україна тисне на Байдена, щоб він дозволив бити по рф американською зброєю, - Politico

Українські чиновники роблять нову спробу змусити адміністрацію Джо Байдена скасувати заборону на використання зброї, виготовленої в США, для ударів усередині росії.

Про це пише Politico.

Видання зазначає, що українська сторона аргументує це тим, що така заборона не давала їм атакувати позиції росії, коли вони готувалися до свого наступу на Харківщину.

"Цього тижня група українських парламентаріїв перебуває у Вашингтоні, щоб заручитися допомогою Конгресу в цьому питанні, яке, на їхню думку, "сковує наручниками" військові дії України", - йдеться у статті.

Видання наголошує, що "українські чиновники тижнями спостерігали, як росіяни скупчуються біля українського кордону, не маючи змоги використати надану США зброю для завдання превентивного удару". 

"Головна проблема зараз — це політика Білого дому щодо обмеження нашої здатності завдавати ударів по військових цілях у росії", - заявив Давид Арахамія, голова правлячої в українському парламенті фракції партії "Слуга народу", під час візиту до Вашингтона у вівторок.

"Ми бачили, як їхні військові сиділи за один-два кілометри від кордону всередині росії, і ми нічого не могли з цим вдіяти", — заявила в окремому інтерв’ю голова спецкомісії Верховної Ради України з питань озброєнь і боєприпасів Олександра Устинова.

Двоє офіційних осіб США на прохання Politico  про коментарі підтвердили, що політика адміністрації Байдена не змінилася. "Допомога призначена для оборони, а не для наступальних операцій на російській території", — сказав один із чиновників, якому надали анонімність для обговорення делікатних питань.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон не заперечує проти використання британської зброї всередині росії.

"Україна має це право. Подібно до того, як росія завдає удару всередині України, ви цілком можете зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищається", — сказав Кемерон.