Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації: коли він стане чинним

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації: коли він стане чинним

Президент Володимир Зеленський сьогодні, 17 травня підписав закон №10379 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення".

Про це йдеться у картці закону на сайті ВР.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Які штрафи можуть стягувати за порушення військового обліку і мобілізації:

  • Стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку".

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних
мінімумів доходів громадян (від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від
трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5 тис. 100 до 8 тис. 500 грн).

Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період – тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. до 25 тис. 500 грн).

  • Стаття 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів
громадян (5 тис. 100 до 8 тис. 500 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. до 25 тис. 500 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу на
громадян від п'ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 тис. 500 до 11 тис. 900 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25 тис. 500 до 34 тис. грн).

Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період - тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. до 25 тис. 500) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. до 59 тис. 500 грн).

Нагадаємо, з 18 травня в Україні стане чинним новий закон про мобілізацію. А 8 травня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб.