Президент Ірану, якого називали "Тегеранський м'ясник", загинув в авіакатастрофі

Президент Ірану, якого називали "Тегеранський м'ясник", загинув в авіакатастрофі

Президент Ірану Ібрагім Раїсі і міністр закордонних справ країни загинули в результаті аварії вертольота 19 травня.

Про це пише Reuters.

Як очікується, перший віцепрезидент країни Мохаммад Мохбер візьме на себе повноваження президента до наступних виборів.

Bild пише про те, ким був Раїсі.

Хоча номінально Раїсі очолював іранський уряд, він був главою теократичної ісламської республіки. Її довічний "вищий лідер" — аяїла шиїта Алі Хаменеї, що править з 1989 року. Раїсі вважався його ставлеником і можливим наступником. Усередині іранської влади президента називали прихильником вкрай жорсткої лінії. Раніше він обіймав посади генпрокурора та міністра юстиції.

Раїсі народився 1960 року в місті Мешхед у сім'ї священнослужителя. Він вважав себе прямим нащадком пророка Мухаммеда. Він брав активну участь в Ісламській революції 1979 року, а потім піднявся в системі влади як прокурор завдяки жорстокості.

В іранській опозиції Раїсі називали "Тегеранський м'ясник".

У 1988 році, будучи заступником генпрокурора, він брав активну участь у масових стратах. Тоді було вбито понад 1000 політв'язнів. ООН звинувачувала Раїсі у злочинах проти людяності. Після його приходу на пост президента в Ірані посилилися протести, які жорстоко придушують.

У зовнішній політиці Тегеран почав порушувати ядерну угоду та розширювати вплив в Іраку, Ємені, Лівані, Сирії та на палестинських територіях, а також атакувати Ізраїль.

Нагадаємо, Іран входить у нову "вісь зла" і підтримує росію у війні проти України: продає безпілотники "Шахед",  допомагає з технологіями будівництва заводів для виробництва дронів.