Підозри отримали луганські пропагандисти Юров та Бальвас

Підозри отримали луганські пропагандисти Юров та Бальвас

СБУ повідомила про підозру очільникам луганських пропагандистських газет «XXI век» та «Республика».

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Фігурантами є засновник друкованого видання «XXI век» Юрій Юров та в.о. головреда газети «Республика» Олександр Бальвас.

«Обидва «журналісти» обслуговують окупаційну владу від початку російської агресії», - зазначили у Службі безпеки.

Так, у 2015 році окупанти створили офіційний орган «уряду» самопроголошеної «лнр» - газету «Республика» - та призначили Бальваса «врио главного редактора». Того ж року Юров зареєстрував у псевдореспубліці свою газету «XXI век». Наразі обидва видання зареєстрували у російському «роскомнадзорі».

Пропагандистські «рупори», наголосили в СБУ, вели «інформаційне супроводження окупаційного «референдуму», псевдовиборів, усіх дій агресора, спрямованих на захоплення території Луганщини та її «інтеграцію» у рф.

Під контролем окупаційної адміністрації вони ретранслюють кремлівські наративи щодо «легітимності» окупаційної влади, виправдання воєнних злочинів загарбників, дискредитації України та її Збройних сил. Створюваний ними контент розповсюджується через телебачення, інтернет-ресурси, телеграм-канали та соцмережі.

СБУ повідомила пропагандистам про підозру у колабораційній діяльності за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Досудове розслідування ведуть слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, оголосили вирок редактору луганської газети, який публічно закликав приєднатися до рф.