рф проведе нову хвилю мобілізації до кінця 2024 року попри те, що її армія більша за українську, - FT

рф проведе нову хвилю мобілізації до кінця 2024 року попри те, що її армія більша за українську, - FT

російська федерація буде змушена оголосити чергову хвилю мобілізації до кінця 2024 року попри те, що наразі численність її армії більше за українську.

Про це пише Financial Times.

Видання зазначає, що навіть попри важкі втрати, російська армія зараз на 15% більша, ніж на момент початку повномасштабного вторгнення в Україну у листопаді 2022 року.

"Фінансові стимули, які підняли зарплати російських військових до безпрецедентного рівня, зіграли найбільшу роль у переконанні чоловіків вирушити на війну в Україну", - йдеться у статті.

FT наводить слова голови РНБО Олександра Литвиненка, який сказав журналістам, що, за його даними, рф минулого року завербувала понад 385 тис. солдатів.

Але видання зазначає, що для збереження переваги на полі бою, росії, можливо, незабаром доведеться вийти за рамки усталеної стратегії набору кадрів, оскільки без цього кроку також неможливий новий великий наступ.

"Хоча кількість солдатів збільшилася, без нової мобілізації до кінця року не обійтися. Для збереження переваги на полі бою скоро знадобиться нова часткова мобілізація, оскільки без неї буде неможливо провести велику наступальну операцію цього літа", – вважають джерела FT.

Нагадаємо, в Україні також триває посилення мобілізації. Ще у кінці 2023 року президент Володимир Зеленський заявляв, що є необхідність мобілізувати 500 тис. людей у ЗСУ.

Але вже в березні цього року головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що армії вже не потрібно мобілізувати 500 тис. людей для підтримання боєздатності та забезпечення ротації підрозділів та частин, як про це йшлося раніше.

За його словами, після перегляду наших внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних сил ця цифра була суттєво зменшена.