Байден пропустить український саміт миру заради збору коштів на президентські вибори, - Bloomberg

Байден пропустить український саміт миру заради збору коштів у Голлівуді, - Bloomberg

На українському саміті миру у Швейцарії не буде ані президента США Джо Байдена, ані віце-президентки Камали Гарріс. 

За інформацією Bloomberg, заплановано, що Байден вилетить із зустрічі G-7 на півдні Італії до Лос-Анджелеса для збору коштів 15 червня.

"Разом із Клуні та Робертсом до нього збираються приєднатися колишній президент Барак Обама та телеведучий Джиммі Кіммел. Рішення підкреслює, що Байден продовжує перемикатися в режим передвиборчої кампанії, оскільки він намагається подолати перевагу колишнього президента Дональда Трампа в ключових штатах напередодні виборів у листопаді. Крім того, минулого місяця Трамп вперше за поточний виборчий цикл затьмарив зусилля Байдена зі збору коштів, зібравши 76 мільйонів доларів до своїх 51 мільйона доларів", - пише видання.

Видання вважає, що вибір Байдена також відображає ширший песимізм щодо конференції, яку погодилася організувати Швейцарія на прохання президента України Володимира Зеленського, який відвідав країну в січні.

З усім тим, близько 70 країн візьмуть участь у саміті на певному рівні, включаючи таких лідерів, як прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, ймовірно, також буде там.

"Однак відсутність Китаю, ймовірно, розчарує Зеленського. Пекін протягом тривалого часу вважався вирішальним у цьому процесі, враховуючи його тісні стосунки з Москвою, але досі Китай пропускав більшість зустрічей напередодні саміту", - зазначає видання.

Китай і кілька інших країн Глобального Півдня наполягали на тому, щоб росія була залучена до саміту. Україна та її союзники не хочуть взаємодіяти з Москвою, доки не буде узгоджено набір принципів, які визначать будь-яке майбутнє мирне врегулювання. Швейцарський саміт спочатку задумувався як перший крок до цієї мети.