Естонія і Нідерланди закликали дозволити Україні вражати цілі на території рф західною зброєю

Естонія і Нідерланди закликали дозволити Україні вражати цілі на території рф західною зброєю

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен підтримала можливість України уражати територію рф західним озброєнням. Її естонський колега Ханно Певкур також переконаний, що Україні слід дозволити вражати цілі на території рф зброєю, яку надають західні союзники.

Про це вони сказали напередодні зустрічі глав міністерств оборони країн ЄС.

"Цілком очевидно, що вони (українці, - ред.) повинні завдавати ударів і всередині росії, тому, на мій погляд, це не повинно бути предметом дискусій. І я сподіваюся, що інші країни, які мають іншу позицію, змінять її", - наголосила Оллонгрен.

Вона додала, що з такими обмеженнями Україна змушена "боротися із зав'язаною за спиною однією рукою". Також Нідерланди пропонують партнерам із наявних компонентів зібрати Patriot та передати його Україні.

"Ми ведемо переговори з партнерами з комплектації системи Patriot, включаючи навчання українських екіпажів. З нашою пропозицією та консультаціями з країнами-партнерами, які надають кілька ключових частин та боєприпасів, ми можемо надати Україні принаймні одну повністю готову до експлуатації систему в стислий термін ", - додала Оллонгрен.

Певкур нагадав, що Україна вже завдає ударів по російській території зброєю власного виробництва.

"Україна має власні безпілотники, які вражають цілі за лінією фронту в дуже глибокому тилу ворога, на відстані понад 1000 кілометрів, тож, звичайно, я щиро сподіваюся, що всі країни, які мають далекобійні засоби, дадуть дозвіл і Україні, бо це ненормально, що росія атакує з глибини своєї території, а українці воюють з однією рукою за спиною", – підкреслив Певкур.

Він додав, що Україна повинна мати всі можливості для захисту власної країни та свого народу.

Нагадаємо, спікер Палати представників американського Конгресу Майк Джонсон заявив, що США мають дозволити Україні вести війну так, як вона вважає за потрібне і не обмежувати її в ударах по рф.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який два дні перебував з візитом у Києві, заявив, що Україна сама приймає рішення, як їй вести війну. Так він відповів на питання щодо застосування американської зброї по території рф.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні та канцлер Німеччини Олаф Шольц мають іншу думку, 27 травня вони виступили проти використання Україною західної зброї для ударів по території росії.