Макрон і Шольц підтримали зняття заборони для України на удари по рф

Макрон і Шольц підтримали зняття заборони для України на удари по рф

Україні необхідно дозволити завдавати ударів по об’єктах на території росії, з яких ворог запускає свої ракети.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон під час спільної пресконференції із канцлером Німеччини Олафом Шольцем, пише RFI.

“Україну фактично атакують із баз у росії. Ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускають ракети, військові об’єкти, з яких атакують Україну”, – сказав Макрон і показав на карті, як пролягає кордон і звідки росіяни завдають ударів.

Водночас він застеріг від того, що він назвав "ескалацією" – від ударів по інших цілях всередині росії.

Шольц, схоже, також підтримав Україну в цьому питанні, заявивши, що погоджується з президентом Франції, якщо українці поважають умови постачальників зброї, повідомляє The Guardian.

Однак канцлер знову відмовився поставити Україні крилаті ракети Taurus, яких прагнуть українці та здатні завдати потужних ударів по російських позиціях в Україні та вглиб росії.

Нагадаємо, раніше Шольц заявляв що поки що не бачить причин для зняття заборони на удари по росії. Проти скасування заборони також виступила прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні. 

Натомість Естонія і Польща виступили за удари по рф. Генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що не дозволяючи бити по російських базах чи, наприклад, літаках на російській території, "ми змушуємо Україну битися, привʼязавши одну її руку до спини".

Головний дипломат ЄС Джозеп Боррель заявляє, що "за зняття обмежень поки що виступають півтори чи дві країни".