Саміт НАТО у Вашингтоні: Стефанішина каже, що Україна "тестує Альянс"

Саміт НАТО у Вашингтоні: Стефанішина каже, що Україна "тестує Альянс"

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла, чого Київ насправді очікує від саміту Альянсу у Вашингтоні.

Про це вона сказала в ефірі телемарафону, повідомляє Liga.net.

"Є запевнення від союзників, зокрема, Сполучених Штатів і інших країн, які безпосередньо відіграють ключову роль в підготовці саміту стосовно того, що в рішеннях саміту буде конкретна позиція щодо членства України в НАТО, щодо його незворотності й стосовно дорожньої карти такого членства", – заявила вона.

За словами Стефанішиної, окремо Київ наголошує на тому, що вашингтонський саміт НАТО має стати майданчиком для ухвалення рішень щодо посилення протиповітряної оборони України. Чиновниця додала, що з цього приводу відбуваються двосторонні консультації.

"Ми якраз тестуємо Альянс на предмет того, чи спроможний НАТО скоординувати ці зусилля, щоб закрити українське небо чи через двосторонні рішення, чи через більш комплексні рішення", – повідомила вона.

Нагадаємо, The Telegraph з посиланням на свої джерела пише, що союзники України нібито попросили президента Володимира Зеленського не вимагати від НАТО швидкого просування країни до членства. Країни Альянсу вирішили, що Україна не просуватиметься далі на своєму шляху до членства в НАТО на цьогорічному саміті у Вашингтоні.

За інформацією The Telegraph, таке рішення ухвалене через побоювання, що НАТО може бути втягнуте у війну з росією.

Довідка: Вашингтонський саміт 2024 року — це майбутня зустріч глав держав і глав урядів тридцяти двох членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО), їхніх країн-партнерів і Європейського Союзу, яка відбудеться у Вашингтоні 9–11 липня 2024 року.