США відкрито звинуватили Китай у підтримці війни рф проти України

США відкрито звинуватили Китай у підтримці війни рф проти України

Сполучені Штати звинуватили керівництво Китаю в підтримці війни росії проти України та попередили, що Пекін може зіткнутися з подальшими санкціями у відповідь з боку США та інших країн НАТО.

Про це заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл, пише Reuters.

Він зазначив, що європейським країнам і країнам НАТО необхідно "надіслати колективне повідомлення про стурбованість діями Китаю, які, на нашу думку, є дестабілізуючими в серці Європи".

Кемпбелл сказав, що у вівторок він поінформував головний політичний орган НАТО, Північноатлантичну раду (NAC), про занепокоєння США. За його словами, підтримка Китаю допомагає Москві відновити елементи її збройних сил, включаючи ракети великої дальності, артилерію та безпілотники, а також її здатність відстежувати пересування на полі бою.

"Те, що ми бачили від Китаю до росії, — це не одиничний випадок або пара шахрайських фірм, залучених у підтримку росії", — сказав Кемпбелл. "Це тривалі, комплексні зусилля, які підтримуються керівництвом Китаю, яке покликане надати росії всіляку підтримку за лаштунками".

Кемпбелл сказав, що дії Китаю створили можливості для росії не лише на полі бою в Україні, але й дозволили "кинути стратегічний виклик іншим у Європі".

Кемпбелл зазначив, що у відповідь на дії Китаю Європа і США вже запровадили "санкції у певних випадках" і додав: "Я б очікував, що Сполучені Штати та країни НАТО зроблять наступні кроки".

Нагадаємо, 25 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що "таким країнам, як Китай, потрібно захищати Україну, бо Китай говорить про повагу до територіальної цілісності". На думку Зеленського, Китай "продовжує балансувати між росією і Заходом".

Також він дав зрозуміти, що очікує присутності Китаю на саміті миру у Швейцарії: ""Ви розумієте, що якщо Китай не приїде на саміт, а після цього росіяни кажуть, ми готові до якогось саміту, і Китай каже: "Ми підтримуємо зусилля Росії". Ну як це? Хіба це чесно?".

Адміністрація Байдена посилила попередження про підтримку росії Китаєм і в грудні видала указ, який погрожував санкціями фінансовим установам, які допомагають росії обійти санкції Заходу.
Минулого місяця США запровадили санкції проти 20 компаній, розташованих у Китаї та Гонконзі, після неодноразових попереджень Вашингтона щодо підтримки Китаєм російської армії.