Франція готується надіслати військових інструкторів до України, - Reuters

Франція готується надіслати військових інструкторів до України, - Reuters

Франція незабаром може надіслати військових інструкторів до України і може оголосити про своє рішення наступного тижня під час візиту українського президента Володимира Зеленського у Париж.

Таку інформацію Reuters повідомили три дипломатичні джерела.

Дипломати сказали, що Париж сподівається сформувати та очолити коаліцію країн, які пропонують таку допомогу Києву у військових діях, хоча деякі з його партнерів з Європейського Союзу побоюються, що це може зробити прямий конфлікт з росією більш імовірним.

Двоє дипломатів повідомили, що спочатку Франція відправить обмежену кількість персоналу для оцінки умов місії, перш ніж відправить кілька сотень інструкторів.

Навчання буде зосереджено на розмінуванні, підтримці обладнання в робочому стані та технічній експертизі для військових літаків, яку надасть Захід, сказали вони. Париж також профінансує, озброїть і навчить українську моторизовану бригаду.

"Домовленості дуже просунуті, і ми можемо чогось очікувати наступного тижня", - сказало одне з джерел.

Президент України Володимир Зеленський має відвідати Францію 6 червня, у 80-у річницю Дня Д, коли солдати союзників під час Другої Світової війни висадилися в Нормандії, щоб вибити війська нацистської Німеччини. Наступного дня він проведе переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі.

Нагадаємо, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив у понеділок, що підписав документи, які дозволяють французьким військовим інструкторам незабаром відвідати українські навчальні центри.