В ISW пояснили, чим Україні загрожує двозначна позиція США щодо ударів по території рф

В ISW пояснили, чим Україні загрожує двозначна позиція США щодо ударів по території рф

Аналітики вважають, що Сполучені Штати повинні дозволити Україні завдавати удари наданою зброєю всі легітимні військові цілі в оперативному і глибокому тилу росії.

Про це йдеться у звіті ISW (Інституту вивчення війни).

Фахівці зазначили, що нинішня відсутність ясності щодо американських обмежень забирає можливість стримати подальші російські наступальні зусилля через кордон на півночі України.

Зокрема директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер заявив, що рішення США дозволити Україні удари американською зброєю по території рф стосується не лише Харківської області.

Водночас видання Politico повідомило, що Джо Байден таємно дозволив Україні завдавати ударів по території рф американською зброєю. Проте це можливо тільки біля кордонів Харківської області.

На думку аналітиків ISW, подібні коментарі дозволяють припустити, що існує двозначність щодо позиції США.

Підкреслюється, що через таку невизначеність Сполучених Штатів втрачається можливість стримати підготовку росії до наступальних операцій в інших місцях через кордон на півночі України.

Наприклад, українські офіційні особи нещодавно попередили, що російські війська також концентрують сили в Курській і Брянській областях по той бік кордону з Сумською областю.

Експерти наголошують, що Кремль може вирішити розпочати наступальні операції в різних прикордонних областях України за межами Харківської області, якщо вважатиме, що зможе продовжувати перекидати війська через кордон, не наражаючись на небезпеку ударів з українського боку.

Тоді українські війська будуть змушені оборонятися від таких наступальних операцій до того, як США нададуть чіткий дозвіл, необхідний для транскордонних ударів за межами Харківської області.

Нагадаємо, що Київ розчарований позицією Сполучених Штатів щодо ударів по території росії.