Китай заявив, що його мирний план по Україні підтримали 26 країн світу

Китай заявив, що його мирний план по Україні підтримали 26 країн світу

Після відмови Китаю від участі у Глобальному саміті миру у Швейцарії, міністр закордонних справ країни Ван I повідомив, що китайський "мирний план" нібито підтримали вже 26 країн світу.

Про це повідомляє Bloomberg.

"Понад два десятки країн висловили підтримку ініціативи Пекіна щодо врегулювання війни, в якій будуть задіяні як Україна, так і росія. Проект, який говорить, що шлях до миру повинен узгоджуватися зі Статутом ООН, передбачає, що відбудеться другий саміт", - зазначається у повідомленні.

Ван І заявив, що росія та Україна окремо "підтвердили більшу частину змісту" принципів політичного вирішення, які були викладені Китаєм і Бразилією у спільній заяві минулого місяця.

Він конкретно не торкався основної вимоги України, щоб росія вийшла з усієї території, анексованої з 2014 року, до початку будь-яких переговорів. Крім того, президенти ворогуючих країн відмовилися вести переговори один з одним.

У документі міститься заклик до міжнародної конференції, визнаної як росією, так і Україною, — альтернативи мирному плану Києва, який підтримують західні країни та який має обговорюватися на зустрічі у Швейцарії цього місяця, куди росію не запросили.

Президент України Володимир Зеленський минулих вихідних звинуватив Пекін у співпраці з Москвою, щоб підірвати переговори, після того як Китай дав сигнал, що не братиме участі.

Нагадаємо, за словами Зеленського, свою участь у саміті в Швейцарії підтвердили понад 100 країн і 75 глав держав. Більшість лідерів G7 візьмуть участь, але не президент США Джо Байден. Білий дім повідомив у понеділок, що саміт відвідає віце-президент Камала Гарріс. Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван приєднається до неї.