Франція виділить Україні 650 млн євро на енергетику, після чого Макрон приїде на саміт миру

Франція виділить Україні 650 млн євро на енергетику, після чого Макрон приїде на саміт миру

Франція збирається виділити Україні 650 мільйонів євро у вигляді кредитів і грантів для відновлення критичної інфраструктури та підтримку органів місцевої влади. А президент Франції Еммануель Макрон приїде на саміт миру у Швейцарію.

Про це пише Le Monde з посиланням на заяву Єлисейського палацу.

Угоди про кредити і гранти 7 червня мають підписати президенти Макрон і Володимир Зеленський.

Перша угода має дати змогу надати Французькому агентству розвитку "попередні кошти у розмірі 400 мільйонів євро у вигляді позик і 50 мільйонів у вигляді пожертвувань до 2027 року", щоб "розширити свою діяльність в Україні", дозволяючи надавати підтримку в енергетичному та транспортному секторах, зокрема у "розвитку адміністративної спроможності".

Друга угода стосуватиметься створення фонду підтримки критичної інфраструктури, наділеного 200 мільйонами євро "для підтримки французьких компаній у майбутніх тендерах (…) у сферах енергетики, транспорту, водопостачання та санітарії, охорони здоров’я та сільського господарства".

"Ці кошти будуть використані для фінансування важливих проектів, зміцнення або доповнення несправної енергетичної інфраструктури", - підкреслюється у заяві Єлисейського палацу. 

Також у заяві йдеться, що Макрон "братиме участь" у саміті з питань миру в Україні, організованому 15 і 16 червня у Швейцарії. "Понад сто країн і організацій взяли на себе зобов’язання взяти участь, за словами президента України", - повідомляє Єлисейський палац.

Окрім військової підтримки України "у довгостроковій перспективі", Франція має намір надавати "свою політичну та дипломатичну підтримку". Україна сподівається отримати широку міжнародну підтримку на саміті, висунувши умови, які, на її думку, необхідні для припинення війни проти росії.

Нагадаємо, деякі глави держав, зокрема президент США Джо Байден, уже дали зрозуміти, що не приїдуть на саміт. Проте Сполучені Штати представлятиме американський віце-президент Камала Гарріс.