Зеленський прибув на вшанування 80-річчя висадки союзників у Нормандії, куди не запросили рф

Зеленський прибув на вшанування 80-річчя висадки союзників у Нормандії, куди не запросили рф

Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою Зеленською прибув на вшанування 80-річчя висадки союзників у Нормандії.

Про це він повідомив у своєму Telegram.

"Нормандія. Попереду – важливі заходи та зустрічі для зміцнення нашої держави й посилення єдності всіх, хто поважає людські цінності та життя. А також – особлива подія, узяти участь у якій для нас дуже почесно: відзначення 80-річчя висадки союзників у Нормандії. Цей захід і сьогоднішній день нагадує про сміливість і рішучість, проявлені заради свободи та демократії. Союзники захищали свободу Європи тоді, українці захищають свободу Європи зараз. Єдність перемогла тоді, справжня єдність здатна перемогти й зараз", - йдеться у повідомленні Зеленського

Британське видання The Guardian, яке веде трансляцію заходу, зазначає, що вже прибув президент США Джо Байден, прем'єр Великої Британії Ріші Сунак і президент Франції Еммануель Макрон. Також на святкуванні присутні ветерани Королівського британського легіону.

"98-річний Альберт Кейр із Дербіширу посміхнувся й помахав рукою, коли його привезли першим", - йдеться у повідомленні.

Довідка: 6 червня 1944 року, почалася висадка військ антигітлерівської коаліції в Нормандії. Американські, британські і канадські війська здійснили найбільшу десантну операцію в історії людства. Цю подію називають "Днем Д".

The Guardian нагадує, що загалом 156 115 солдатів висадилися на узбережжі в Нормандії вранці 6 червня 1944 року, але французькі офіційні особи підрахували, що лише 200 ветеранів, переважно американців, а також британців і канадців, повернулися на місце битви цього року.

З Королівського британського легіону повернулися пляжі 20 ветеранів, порівняно з 255 у 2019 році під час 75-ї річниці "Дня Д".

"Кожна подія в Англії та північній Франції була підготовлена ​​з урахуванням того, що це, ймовірно, буде остання можливість почути свідчення тих, хто був там, і подякувати їм особисто", - наголошує видання.

Нагадаємо, росія не була запрошена до Франції для участі в пам'ятних заходах 6 червня, присвячених висадці військ союзників у Нормандії 80 років тому. Французька сторона пояснила, що Росія не відповідає умовам участі в цій церемонії, оскільки веде проти України агресивну війну, інтенсивність якої останніми тижнями тільки зросла.