Переговори про вступ України до ЄС можуть розпочатися до 1 липня

Переговори про вступ України до ЄС можуть розпочатися до 1 липня

Європейська комісія рекомендує розпочати переговори про вступ України до Європейського Союзу цього місяця до 1 липня.

Про це пише Financial Times із посиланням на власні джерела.

При цьому видання зазначає, що крок зроблять до того, як Угорщина почне головувати в ЄС з 1 липня, цитує видання ZN.ua

FT зазначає, що Єврокомісія наполягає на тому, щоб офіційні переговори з Києвом і Кишиневом розпочалися вже цього місяця, щоб дати позитивний сигнал обом країнам. У п'ятницю буде оголошено, що Україна відповідає раніше невиконаним критеріям, включаючи антикорупційні заходи, обмеження на політичне лобіювання, правила декларування активів для державних службовців і захист мов, які використовують національні меншини.

Грузія, яка прийняла закон про "іноземних агентів" всупереч попередженням Брюсселя, не отримає "зелене світло".

Згодом прем’єр Денис Шмигаль підтвердив, що Єврокомісія у своєму висновку погодила початок переговорів про вступ України до ЄС.

"Вдячні за позитивну оцінку нашого євроінтеграційного прогресу. В озвученому висновку ЄК йдеться про те, що Україна продовжує системні зусилля щодо приєднання до ЄС та виконала всі чотири додаткові кроки-реформи. Тепер ми очікуємо від наших європейський партнерів наступний крок — початок переговорів про членство в Євросоюзі вже цього місяця", - заявив Шмигаль.

Як зазначає FT, з 1 липня Угорщина перебере на себе головування в ЄС, що дасть їй додаткові важелі впливу на формування порядку денного зустрічей, на яких обговорюватимуться питання, пов'язані з Україною. Тому Бельгія, яка наразі головує в ЄС, наполегливо намагається провести перший раунд переговорів про вступ 25 червня, перш ніж передати естафету Угорщині.