В ОП з'ясовують ситуацію щодо зникнення підписів деяких країн під комюніке саміту миру

В ОП з'ясовують ситуацію щодо зникнення підписів деяких країн під комюніке саміту миру

Інформація про те, що Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке на саміті миру, наразі перевіряється.

Про це розповів радник керівника Офісу Президента України Олександр Бевз.

Бевз заявив, що Україна зв’язуватиметься зі Швейцарією для уточнення списку підписантів.

"Ми сьогодні будемо зв’язуватися з колегами із Берна, ще раз проговорювати весь перелік країн, які приєдналися. Я особисто був присутній під час оголошення результатів щодо приєднання до комюніке, і ці країни були зазначені на фінальному табло в залі, де проводилася пленарна сесія. Тому ми не поспішаємо з будь-якими висновками щодо того, які країни від’єдналися чи приєдналися", - пояснив ситуацію радник.

Олександр Бевз наголосив, що комюніке залишається відкритим для приєднання будь-яких країн, і влада України сподівається, що кількість підписантів буде зростати.

Він повідомив, що серед країн-учасниць Саміту миру були й такі, які одразу оголосили Україні та Швейцарії, що не готові приєднуватися до будь-якого документа.

"Напевно це пов’язано з специфікою певних політичних процесів всередині цих країн. Деякі країни прямо зазнавали тиску, і про це неодноразово говорив президент, як щодо участі в саміті, так і щодо приєднання до якогось фінального документа. Я впевнений у тому, що деякі країни, які були присутні і не приєдналися до комюніке, приєднаються пізніше. Навіть ті, які не були, зможуть приєднатися", - зазначив Бевз.

Він наголосив важливість того, аби країни G20, які не приєдналися на сьогодні до комюніке, включилися в мирний процес.

"І те, що вони сьогодні не приєдналися до комюніке, не означає, що вони не будуть членами, учасниками мирного процесу в майбутньому", – підсумував Олександр Бевз.

Нагадаємо, що стало відомо, що дві країни відкликали свої підписи під комюніке Саміту миру.