Компенсація за житло в окупації: нардеп підбив підсумки засідання ТСК з захисту прав ВПО

Компенсація за житло в окупації: нардеп підбив підсумки засідання ТСК з захисту прав ВПО

Обласні військові адміністрації, які мають окуповані території, зобов’язані організувати збір, оцінку та узагальнення інформації про зруйноване та пошкоджене житло та орієнтовні розміри завданих збитків.

Про це повідомив народний депутат, голова Тимчасової спеціальної комісії ВР із захисту прав ВПО Павло Фролов за результатами виїзного засідання ТСК у Дніпрі, йдеться на сайті партії «Слуга народу».

За словами Фролова, комісія ініціює визначення суми компенсацій українцям, які втратили або готові відмовитись від житла на тимчасово окупованих територіях, а також збір інформації про кількість таких постраждалих.

«ТСК зобов’язала усі обласні військові адміністрації, які мають окуповані території зібрати інформацію про зруйноване та пошкоджене житло та орієнтовні розміри завданих збитків», – повідомив Павло Фролов.

На його думку, такий крок має допомогти провести розрахунки, які представлять західним партнерам.

Як розповів голова ТСК, комісія запропонувала Уряду збирати, верифікувати, узагальнювати дані, робити розрахунки для більш предметних та аргументованих переговорів із західними партнерами, іноземними державами та міжнародними організаціями щодо напрацювання потенційних рішень та джерел фінансування таких виплат.

«Уже зараз потрібно починати запитувати в українців, хто готовий вже відмовитись від свого вцілілого в окупації житла, оцінювати його вартість, навіть під поки насправді дуже туманні перспективи отримання коштів», – зазначив Павло Фролов.

Народний депутат додав, що станом на сьогодні є досвід експерименту у Мелітополі зі встановлення факту повної руйнації житла та призначення компенсації за програмою єВідновлення.

«Однак, що стосується житла на ТОТ, то тут ситуація гірша і  потрібні нестандартні рішення та ідеї», – вважає Павло Фролов.

Нагадаємо, 17 червня відбулася конференція «Грошова допомога для внутрішньо переміщених осіб».