Угорщина дозволила легалізуватися українцям з простроченим закордонним паспортом

Угорщина дозволила легалізуватися українцям з простроченим закордонним паспортом

Громадяни України зможуть отримати посвідку на проживання в Угорщині навіть з протермінованим паспортом, поки в країні триває надзвичайний стан через війну в Україні і протягом пів року після його завершення.

Про це йдеться в указі угорського уряду, повідомляє "ЄП".

Згідно з документом від 14 червня, посвідчення особи за кордоном вважається дійсним під час запровадженого в Угорщині надзвичайного стану. У травні 2022-го угорський уряд ініціював оголошення режиму надзвичайного стану через війну в Україні і відтоді його регулярно продовжував

Таким чином при оформленні посвідки на проживання закордонний паспорт громадянина України, який втратив дійсність, вважається чинним і посвідку на проживання можуть видати – у тому числі протягом 6 місяців після припинення надзвичайного стану в Угорщині.

Водночас ця норма не поширюється на процедури отримання громадянства Угорщини. 

Нагадаємо, у Німеччині заявили, що громадяни України, які отримують або продовжують у ФРН тимчасову посвідку на проживання, не обов’язково повинні мати для цього чинний український закордонний паспорт. Право на перебування у Німеччині та всі пов'язані з цим можливості залишаються незмінними, попри рішення МЗС України тимчасово призупинити надання консульських послуг для українських чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном.

Згідно з постановою Кабміну, громадяни України призовного віку зможуть отримати паспорт за кордоном лише за наявності військово-облікових документів. Правила набудуть чинності 30 червня 2024 та діятимуть до набрання чинності законом щодо надання адміністративних послуг громадянам України за кордоном, але не більше шести місяців з дня набрання чинності цією постановою.