Посли ЄС узгодили 14-й пакет санкцій проти рф (оновлено)

Посли ЄС узгодили пакет санкцій проти рф (оновлено)

Посли ЄС узгодили 14-й пакет санкцій проти рф, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), у відповідь на агресію проти України.

Про це повідомило бельгійське головування Бельгії в Раді ЄС у соцмережі X (Twitter).

"Посли ЄС щойно погодили потужний і значний 14-й пакет санкцій у відповідь на російську агресію проти України. Цей пакет передбачає нові цільові заходи та максимізує вплив існуючих санкцій шляхом усунення лазівок.

Вранці Reuters заявило з посиланням на дипломатів ЄС, що країни не змогли домовитися про 14 пакет санкцій проти росії, оскільки Німеччина залишалася блокуючою силою, попри скасування пункту, який Берлін визнав проблематичним.

За даними видання, вагання Німеччини були частково пов’язані з внутрішніми розбіжностями між її міністерством закордонних справ і офісом канцлера, повідомили дипломати та джерело, знайоме з цим питанням.

"Вилучений пункт був розширенням так званої "клаузули про відсутність росії" на дочірні компанії в третіх країнах. Пункт статті 12G вилучили в компромісному тексті, розповсюдженому серед держав-членів незадовго до зустрічі послів у середу пізно вдень", - сказали вони.

Застереження змусило б ці дочірні компанії "контрактно заборонити реекспорт до росії та реекспорт для використання в росії", показав проект попередньої версії пакета.

ЄС постійно посилює санкції проти Москви за її вторгнення в Україну у 2022 році, але його зусилля підриваються обходом через треті країни. "Включення цього пункту ще більше посилило б заходи блоку", - наголошує Reuters.

Нагадаємо, посадовці з 27 країн ЄС обговорювали пакет понад місяць. Нові заходи включають заборону на перевалку російського СПГ і план покласти на операторів ЄС відповідальність за порушення санкцій дочірніми компаніями та партнерами в третіх країнах.