Південна Корея розглядає можливість озброєння України у відповідь на договір росії і КНДР

Південна Корея розглядає можливість озброєння України у відповідь на договір росії і КНДР

Уряд Південної Кореї заявив, що перегляне свою позицію щодо постачання зброї в Україну після того, як Північна Корея та росія підписали договір, який передбачає взаємне зобов’язання надати негайну військову допомогу, якщо одна з них зазнає нападу.

Про це повідомляє місцеве видання Yonhap.

Радник з національної безпеки Чан Хо Джин також висловив жаль з приводу "всеосяжного стратегічного договору", підписаного під час саміту між президентом росії володимиром путіним і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином у Пхеньяні в середу, 19 червня.

"Уряд висловлює серйозну стурбованість і засуджує підписання угоди про всеосяжне стратегічне партнерство між Північною Кореєю та росією, яка спрямована на зміцнення взаємного військового та економічного співробітництва", - сказав Чанг.

Чанг сказав, що будь-яка співпраця, яка прямо чи опосередковано сприяє військовому зміцненню Північної Кореї, є порушенням резолюцій Ради безпеки ООН і підлягатиме міжнародному контролю та санкціям, і пообіцяв вжити відповідних заходів.

"Ми плануємо переглянути питання збройної підтримки України", - також сказав Чанг, запропонувавши змінити політику Південної Кореї щодо ненадання летальної допомоги Україні.

Президентський чиновник заявив, що Південна Корея зберігатиме стратегічну невизначеність щодо типів зброї.

"Конкретні заходи будуть оприлюднені пізніше, і буде цікаво подивитися, як на це відповість росія, а не розкривати наші плани заздалегідь", - сказав Чанг.

За словами Чанга, Південна Корея також запровадить додаткові санкції проти чотирьох кораблів, п’яти організацій і восьми осіб, причетних до передачі зброї та нафти між росією та Північною Кореєю.

Наразі після війни з Україною в росію підлягає експортному контролю 1159 позицій, а Південна Корея додасть 243 нові позиції, в результаті чого загальна кількість товарів під санкціями складе 1402.

Нагадаємо, Reuters повідомляв, що Південна Корея у 2024 році виділить Україні 394 млн доларів (520 млрд вон) фінансової допомоги, що у вісім разів більше, ніж у 2023 році.

Також зазначимо, що Північна Корея повністю підтримує війру рф проти України.