У Франції почалися вибори: як це вплине на підтримку України

У Франції почалися вибори: як це вплине на підтримку України

У неділю, 30 червня, у Франції розпочалися дострокові парламентські вибори, унаслідок яких уряд Франції вперше за багато років може опинитися в руках ультраправих партій. Результат виборів, які завершаться 7 липня, може вплинути на європейські фінансові ринки, підтримку України Заходом і на те, як керуватимуть ядерним арсеналом Франції та глобальною військовою силою.

Про це пише Associated Press.

Так. президент Франції Еммануель Макрон оголосив про дострокові вибори після того, як його партія зазнала поразки на виборах до Європарламенту в червні від антиімміграційної партії Марін Ле Пен "Національне об'єднання".

Вона історично пов'язана з расизмом і антисемітизмом. Крім того, представники партії вороже ставиться до мусульманської громади Франції.

Як зазначають журналісти AP, розрахунок був на те, що французькі виборці будуть змушені віддати перевагу поміркованим силам на національних виборах, аби не допустити до влади ультраправих.

"Натомість передвиборчі опитування свідчать про те, що "Національне об'єднання" набирає підтримку і має шанси отримати парламентську більшість", - пише видання.

Тому Макрон, ймовірно, призначить 28-річного президента "Національного об'єднання" Жордана Барделлу прем'єр-міністром.

Барделла раніше заявляв, що використовував би повноваження прем'єр-міністра, щоб завадити Макрону продовжувати постачати Україні зброю дальнього радіуса дії для війни з росією, адже його партія має з нею історичні зв'язки.

Ппори те, шо Макрон заявив, що не піде у відставку до закінчення свого президентського терміну 2027 року, про такі обставини, як наголошує видання, послабить його позиції як у Франції, так і на світовій арені.

Нагадаємо, що Франція виділила Україні 200 млн євро.