В ISW озвучили справжню мету дій Орбана щодо України

В ISW озвучили справжню мету дій Орбана щодо України

Угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан намагається перемикнути увагу західних країн з військової допомоги Україні на мирні переговори з росією. Наразі його зусилля перш за все направлені на підрив європейської підтримки України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначено, що Орбан намагається стати таким собі посередником між сторонами для припинення бойових дій в Україні. І це попри те, що путін відмовився від переговорів щодо припинення війни.

Аналітики також звернули увагу на статтю Орбана у виданні Newsweek, опубліковану 5 липня, в якій він звинувачує західні країни у "виборі війни", а не миру, для підтримки якого, за його словами, створювався блок НАТО.

Варто відзначити, що стаття з'явилася після візитів політика до Києва і москви, де він закликав рф та Україну розпочати переговори.

"Зусилля Орбана підштовхнути до переговорів, ймовірно, є частиною його поточних зусиль перемістити європейський фокус на дискусії про мирні переговори, а не на дискусії про військову підтримку України", - додали експерти.

В Інституті вивчення війни нагадали, що Орбан неодноразово намагався зірвати допомогу Україні з боку Європейського союзу.

Наголошується, що здатність України продовжувати власний мирний процес залежить від її спроможності звільнити важливі в оперативному плані території. Так Україна не може здійснити успішні контрнаступальні зусилля на підтримку цієї мети без військової підтримки західних країн в короткостроковій і середньостроковій перспективі.

Нагадаємо, що Фіцо заявив, що "з задоволенням" би приєднався до візиту Орбана до столиць рф та України.