СБУ затримала керівників Департаменту Держмитслужби, які «обклали даниною» регіональні митниці

СБУ затримала керівників Департаменту Держмитслужби, які «обклали даниною» регіональні митниці

У результаті комплексних заходів у Києві затримали директора Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби та його заступника. За даними слідства, чиновники систематично вимагали неправомірну вигоду з керівників регіональних митниць.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

“За різні суми хабарів фігуранти “гарантували” посадовцям не створювати штучних перешкод у професійній діяльності. В обмін на “данину” очільники відомчої безпеки обіцяли також “прикривати” службові порушення митників”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в СБУ, документування злочинної діяльності фігурантів тривало понад рік. За цей час зафіксували щонайменше 8 фактів щомісячних поборів.

Для реалізації злочинної діяльності організатори залучили свого підлеглого у регіональному органі Держмитслужби. 

Правоохоронці затримали очільника Департаменту відомчої безпеки держустанови, його заступника та одного з керівників регіональної митниці на гарячому, при передачі хабаря.

На підставі зібраних доказів усім трьом затриманим готують повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Крім того, підозру готують ексочільниці одного з регіональних управлінь митниці. Її злочинні дії кваліфіковано за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України.

Наразі тривають 28 обшуків у Центральному апараті Держмитслужби, а також в обласних підрозділах відомчої безпеки та контролю Західного, Південного та Центрального регіонів.

“Слідчі дії спрямовані на встановлення та притягнення до відповідальності всього кола осіб, причетних до “схеми”, - наголосили у Службі безпеки.

Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, на Харківщині районний воєнком заробив на «ухилянтах» 11 мільйонів.