У ЄС назвали "катастрофою для України" обрану Трампом кандидатуру віце-президента США, - Politico

У ЄС назвали "катастрофою для України" обрану Трампом кандидатуру віце-президента США

Європа відреагувала на вибір Дональда Трампа сенатора Огайо Джей Ді Венса своїм напарником - можливим віце-президентом США.

"Це катастрофа для України", - слова одного високопоставленого чиновника ЄС, які цитує Politico.

"Додавання Венса до списку Республіканської партії викликало додаткові запитання щодо потенційної прихильності нової адміністрації Україні та трансатлантичному альянсу, - йдеться у матеріалі.

Венс чітко висловив свою точку зору щодо України, нагадує видання. У 2022 році в інтерв’ю Стіву Беннону він сказав : "Мушу бути з вами чесним, мені все одно, що станеться з Україною так чи інакше".

У лютому 2024 року, коли Венс вперше виступив на Мюнхенській конференції з безпеки, він сказав Politico, що США необхідно переглянути свою підтримку України, і пропустив зустріч з делегацією України та іншими сенаторами.

Відтоді його риторика стала жорсткішою: 39-річний сенатор критикував залежність Європи від США щодо військових витрат і, зокрема, критикував Німеччину за невиконання цільових витрат НАТО на оборону у розмірі 2 відсотків ВВП.

Що Джей Ді Венс казав про війну в Україні

Джей Ді Венс виступає проти військової та фінансової допомоги Україні. Він вимагав від Білого дому визнати, що Україна поступиться частиною своїх територій рф і намагався зірвати ухвалення $60 млрд допомоги у квітні.

"В інтересах Америки визнати, що Україні доведеться поступитися деякими територіями росіянам, і нам необхідно покласти край війні", - казав Венс.

У квітні він написав колонку для NYT з назвою "Математика щодо України не дає результатів". Венс вважає, що Україні потрібна оборонна стратегія, яка враховуватиме те, що населення України у чотири рази менше, між в рф, відповідно і менша армія навіть враховуючи посилену мобілізацію.

Також він каже про нестачу потужностей в США для виробництва зброї в необхідних кількостях. Венс критикував минулорічний контрнаступ України, називаючи його "надзвичайно дорогою та невдалою військовою кампанією" і вважав, що Україна має взяти на озброєння російську стратегію будівництва оборонних споруд, які цей контрнаступ ЗСУ і зупинили.

"Прийнявши оборонну стратегію, Україна може зберегти дорогоцінну військову силу, перестати стікати кров'ю та виграти час для початку переговорів. Але для цього треба визнати: заявлена мета про повернення до кордонів 1991 року - це фантастика", - написав Венс.