В Україні скасували переведення годинника з зимового на літній час

В Україні скасували переведення годинника з зимового на літній час

Верховна Рада ухвалила проєкт закону №4201 про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос").

"Тобто в цьому році ми ще в останню неділю 27 жовтня переведемо стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде", - додав він.

Законопроєкт №4201 зареєстрував спікер парламенту Руслан Стефанчук ще у жовтні 2020 року, у березні 2021 року закон ухвалили за основу й відправили на доопрацювання. У другому читанні 19 березня 2021 року законопроєкт підтримали лише 212 нардепів із 226 необхідних.

Після цього документ передали на повторне друге читання, яке відбулося лише сьогодні, 16 липня.

У пояснювальній записці йдеться, що "необхідність прийняття проєкту Закону зумовлена тим, що відповідно до статті 92 Конституції України виключно законами України встановлюються та регулюються питання стосовно одиниці часу та, відповідно, обчислення часу".

"Проте на сьогодні в нашій державі відсутній закон, який би регулював порядок обчислення часу на території України", - йдеться у записці.

"Законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу. Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному", - зазначається у пояснювальній записці.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романчук зазначила, що ухвалення цього закону "означає що взимку з європейськими країнами у нас буде 1 година різниці, а влітку - не буде різниці, а з деякими типу Британії -  одна година різниці".

"Сонце буде вставати влітку о 4-й ранку. Сідатиме о 8-й вечора. Економічна доцільність сумнівна. Біологічна теж, все ж гормони реагують на сонячне світло і природньо з весною раніше прокидають людину, бо встає сонце", - додала вона.