"А яка тварина ви, товаришу Лавров?": Кислиця висміяв керівника МЗС рф в Радбезі ООН

"А яка тварина ви, товаришу Лавров?": Кислиця висміяв керівника МЗС рф в Радбезі ООН

Постпред України в Радбезі ООН Сергій Кислиця висміяв очільника МЗС рф, використавши класику Орвелла.

На засіданні Радбезу ООН Лавров використав твір Орвелла "Колгосп тварин", щоб описати "безпідставно" негативне ставлення міжнародної спільноти до росії, повідомляє ZN.ua.

"У минулому столітті Джордж Орвелл у своєму оповіданні уже передбачив суть порядку, заснованого на правилах, де всі тварини рівні, але деякі рівніші за інших. Якщо ти виконуєш волю гегемона, тобі дозволено все. А якщо наважишся і почнеш відстоювати свої національні інтереси, то будеш оголошений ізгоєм і підданий санкціям", — сказав Лавров.

Але Кислиця парирував, вкотре акцентуючи увагу на тому, що кремлівська пропаганда послідовно використовує антиутопії Орвелла у власних інтересах, спотворюючи їхній зміст.

"За кого нас має жалюгідний Лавров, коли намагається мобілізувати Орвелла на свою підтримку? Можливо, він не знає, що нью-йоркські дипломати насправді читали Орвелла, а не є побічними продуктами МДІМВ (Московського державного інституту міжнародних відносин, — ред.) у Радянському Союзі, де книжки Орвелла були заборонені або піддавалися цензурі", — зазначив постпред України в ООН.

Кислиця додав, що "прихвосні-спічрайтери" Лаврова забули йому нагадати, що письменник був критиком Сталіна й вороже ставився до сталінізму. За словами самого Орвелла, сатиричний твір "Колгосп тварин", відображає події, що передували російській революції 1917 року, а потім сталінську епоху Радянського Союзу — період, коли росія жила під владою комуністичної ідеології Сталіна, "яку у сьогоднішній росії-колгоспі, майже обожнюють", пояснив постпред.

Кислиця нагадав зміст твору Орвелла, де кожна тварина представляла певний клас радянського (сьогоднішнього російського) суспільства: робочий кінь Боксер — робітничий клас та ідейних стахановців; скептичний осел Веніамін — інтелігенцію, яка все розуміє, але нічого не робить; злі собаки — співробітників НКВС; безмовні вівці — народні маси; порося Квікун — підконтрольні владі ЗМІ тощо. А на вершині піраміди — великий, досить лютий на вигляд беркширський кабан на ім'я Наполеон (алегорія на Сталіна), який поступово переписав сім заповідей анімалізму (алегоричне посилання на комунізм), змінивши їх суть на абсолютно протилежну у власних інтересах.

Наприкінці виступу Кислиця звернувся до Лаврова із риторичним запитанням: "А яка тварина Ви, товаришу Лавров? " 

Нагадаємо, Лавров пригрозив США відповіддю за "участь" в ударах ЗСУ по Криму та тимчасово окупованих територіях.