Німечина вдвічі скоротить допомогу для України у 2025 році, - Reuters

Німечина вдвічі скоротить допомогу для України у 2025 році, - Reuters

Бюджет Німеччини на 2025 рік "буде менш щедрим для України", оскільки уряд ФРН скоротить військову допомогу країні до 4 млрд євро з приблизно 8 млрд євро у 2024 році.

Про це повідомляє агенція Reuters, яка ознайомилася з проєктом бюджету.

Уряд ФРН також планує прийняти додатковий бюджет на поточний рік у середу з 11 мільярдами євро додаткових запозичень, що в цілому складе 50,3 мільярда євро чистих запозичень, повідомили джерела.

Агенція нагадує, що через кілька днів після вторгнення росії в Україну у 2022 році канцлер Олаф Шольц оголосив про "Zeitenwende" — німецьке слово для історичного перелому — зі спеціальним фондом у 100 мільярдів євро для модернізації армії та досягнення стандарту НАТО щодо витрат на оборону, еквівалентних 2% валового внутрішнього капіталу. продукт.

У 2028 році в регулярному бюджеті є дефіцит у розмірі 39 млрд євро, з яких 28 млрд євро необхідно для досягнення мети НАТО без спеціального фонду, повідомили Reuters джерела в міністерстві фінансів. Згідно з джерелами, у 2026 і 2027 роках існує дефіцит фінансування в 13 млрд євро.

Зазначається, що Кабінет міністрів Німеччини планує затвердити свій бюджет на 2025 рік у середу після місяців суперечок, сподіваючись, що сильне відновлення економіки допоможе йому закрити розрив у 17 млрд євро (18,55 млрд доларів) між прогнозованими витратами та доходами.

Бюджет ФРН на 2025 рік включає середньострокове фінансове планування до 2028 року, року, коли спеціальний фонд збройних сил для досягнення цілей щодо мінімальних витрат НАТО має закінчитися.