Виплати для ВПО: у Мінсоцполітики анонсували новий вид допомоги

Виплати для ВПО: у Мінсоцполітики анонсували новий вид допомоги

Мінсоцполітики працює над запуском ще одного виду допомоги для внутрішньо переміщених осіб, які потребують догляду.

Про це розповіла заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак, передає “Новини.LIVE”.

У коментарі журналістці видання вона погодилася, що допомога у 2 тисячі гривень, яку наразі виплачують на дорослу особу, — невелика, якщо говорити про розмір виплати на одну особу. Однак допомогу ВПО виплачують на кожного члена сімʼї. Окрім цього є ще широка лінійка інструментів. Зокрема, мова про підтримку мам по догляду за дітьми.

"Якщо мама не може працювати, бо проживає в зоні бойових дій чи у прифронтових територіях, вона може скористуватися послугами муніципальної няні. В такому випадку догляд за дитиною, тобто роботу няні, оплачує держава. А нянею може виступити інша мама. І це може бути спосіб кооперації", — пояснила Марчак.

Окрім того, у Мінсоцполітики працюють над запуском ще одного виду допомоги ВПО і він стосуватиметься осіб, які потребують догляду. Зокрема тих, хто має тяжку форму інвалідності.

"Також виплачується допомога малозабезпеченим ВПО. Вона може бути призначена тим категоріям, які не отримують допомогу на проживання. Її розмір може бути вищим, ніж розмір допомоги на проживання на цілу родину і може досягати 10 і вище тисяч гривень", — підсумувала Кланчак.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що розширили перелік ВПО, які можуть отримати виплати, а також уточнили процедури. Правозахисниця Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталія Єсіна розповіла подробиці.