Орбан пообіцяв продовжити "миротворчу місію" в Україні попри критику ЄС

Орбан пообіцяв продовжити "миротворчу місію" в Україні попри критику ЄС

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що продовжуватиме свою самопроголошену "миротворчу місію", попри критику з боку Європейського Союзу, що він перевищив роль своєї нації як головуючого в блоці.

Про це пише Bloomberg.

Відтоді, як 1 липня Угорщина взяла на себе переважно адміністративну роль в ЄС, Орбан використав це, щоб підняти власний авторитет у міжнародній дипломатії, зустрічаючись із лідерами, зокрема з президентом України Володимиром Зеленським, президентом росії володимиром путіним, президентом Китаю Сі Цзіньпіном і кандидатом у президенти США Дональдом Трампом.

Орбан сказав, що продовжуватиме повідомляти про свої зустрічі лише після того, як вони відбудуться, як це було у випадку з його неузгодженими поїздками до росії та Китаю.

Нещодавно переобрана президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн назвала зусилля Орбана "місією умиротворення". Угорський лідер у відповідь назвав фон дер Ляєн "наївною".

Європейська комісія заявила, що скоротить свою участь у неформальних зустрічах, запланованих Угорщиною під час її головування в ЄС, після дипломатичних візитів Орбана до Москви та Пекіна. Комісія також пропустить традиційний візит своїх комісарів до головуючої країни.

Нагадаємо, Орбан, після свого неузгодженого з ЄС турне, написав листа президенту Європейської Ради Шарлю Мішелю, в якому закликав до переговорів із Китаєм про "мирну конференцію", відновлення дипломатичних відносин із росією.

Мішель відповів Орбану, що в нього немає мандата виступати від імені Євросоюзу і наголосив, що жодна дискусія про Україну не може відбутися без України.