Кулеба понад три години говорив з керівником МЗС Китаю про мирні переговори з рф

Кулеба понад три години говорив з керівником МЗС Китаю про мирні переговори з рф

Керівник МЗС України Дмитро Кулеба сказав своєму китайському колезі Ван І під час переговорів у місті Гуанчжоу в середу, що Київ відкритий для переговорів з росією, якщо Москва буде готова діяти добросовісно.

Про це повідомляє МЗС України.

Головною темою обговорень став пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру.

Кулеба є найвищим українським чиновником, який відвідав Китай після вторгнення росії в лютому 2022 року, і провів переговори з Ван І понад три години, повідомило українське джерело в делегації, пише Reuters.

"Кулеба довів послідовну позицію України, яка полягає в готовності вести переговорний процес з російською стороною на певному етапі, коли росія буде готова вести переговори доброчесно, але наголосив, що наразі такої готовності з російського боку не спостерігається", - йдеться у повідомленні МЗС.

Своєю чергою МЗС Китаю цитує Ван І, який сказав, що "Китай і Україна є дружніми країнами, і те, що накопичилося в ході обміну між двома сторонами, є дружбою та співробітництвом".

"Дві країни встановили стратегічне партнерство понад десять років тому. Вони поважають одна одну і ставляться одна до одної як рівні, і взаємовигідне співробітництво продовжує розвиватися", - зазначив Ван І.

"Китай вважає, що вирішення всіх конфліктів має зрештою повернутися за стіл переговорів; Останнім часом як Україна, так і росія надіслали різною мірою сигнали про те, що вони готові до переговорів, хоча умови та час ще не назріли, ми підтримуємо всі зусилля, які сприяють миру, і готові продовжувати відігравати конструктивну роль у цьому. припинення вогню та війни та відновлення мирних переговорів", - наголошується у повідомленні. 

Нагадаємо, формально Китай заявляє про свою нейтральність у війні росії проти України, але відмовляється однозначно засудити російське вторгнення. Китай також не приєднався до західних санкцій проти росії та збільшив обсяги торгівлі з рф, зокрема допомагаючи їй підтримувати роботу військової промисловості.

Минулого року, у першу річницю вторгнення рф в Україну, Китай оприлюднив "мирний план", який назвав основою для політичного вирішення конфлікту. Ідеї КНР сформульовані у дванадцяти пунктах. Документ має назву “Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні”.

Україна та західні країни вважали, що план не містить жодних реалістичних пропозицій, які ведуть до справедливого миру.

Крім того, лідер КНР Сі Цзіньпін неодноразово вів переговори з російським президентом володимиром путіним, приїжджав у рф, але тільки один раз поговорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським і не відповів на запрошення відвідати Україну.