Соратники Трампа назвали пункти його мирного плану по Україні: ленд-ліз, багато зброї, вступ у НАТО

Соратники Трампа назвали пункти його мирного плану по Україні: ленд-ліз, багато зброї, вступ у НАТО

Дональд Трамп, якщо знову стане президентом США, може відновити мир в Україні за допомогою сили.

Про це у своїй статті для WSJ написали колишній держсекретар США при президенті Трампі Майк Помпео та екс-радник передвиборної кампанії Трампа Девід Урбан.

Вони описали, як може виглядати успішний план для України:

• Розкрити енергетичний потенціал Америки. Це спонукає економіку США, знизить ціни і скоротить військово-кримінальний бюджет путіна.

• Відновити зв'язки з Саудівською Аравією та Ізраїлем для співпраці проти Ірану. Це стабілізує Близький Схід, полегшить кризу в секторі Газа та створить можливість для саудівців приєднатися до США у видавлюванні росії зі світових енергетичних ринків.

• Запровадити реальні санкції проти росії. Санкції адміністрації Байдена виглядають добре на папері, але насправді порожні. Наприклад, Казначейство звільняє російські банки від санкцій США, якщо їхні транзакції пов'язані з виробництвом енергії — найважливішим джерелом доходів для військової машини Кремля.

• Нарощувати оборонну промисловість Америки. Ми повинні показати нашим супротивникам, особливо росії та Китаю, що вони не в змозі конкурувати з оборонними можливостями США. Економіка росії менша за економіку Техасу. Ми не можемо дозволити Китаю зрівнятися зі США та перевершити нас.

• Оживити Організацію Північноатлантичного договору. Це включає необхідність змусити європейців платити свою справедливу частку. Настав час підняти планку військових витрат до 3% від валового внутрішнього продукту країн-членів.

• Запустити програму "ленд-ліз" для України на 500 мільярдів доларів. Замість того, щоб обтяжувати платників податків США новими рахунками, дозволити Україні позичати стільки, скільки їй потрібно, щоб придбати американську зброю для перемоги над росією. Саме так США допомагали Великій Британії у Другій світовій війні до Перл-Харбора. Саме так можна надіслати чіткий сигнал путіну, що він ніколи не переможе.

• Зняти всі обмеження на види зброї, які Україна може отримувати та використовувати. Це відновить позицію сили, що, як зрозуміє путін, означає, що війна має закінчитися. Він зіштовхнеться зі зростанням витрат та відсутністю шансів на успіх у майбутньому.

"Ці кроки дозволять пану Трампу визначити умови домовленості: війна припиняється негайно", - йдеться у статті Помпео і Урбана.

Згідно з планом, Україна нарощує значні оборонні сили настільки, що росія більше ніколи не нападе.

"Ніхто не визнає російську окупацію і анексію яких-небудь українських територій, що заявляється їй, — так само, як ми ніколи не визнавали приєднання країн Балтії до СРСР і не визнавали Східну Німеччину до 1974 року. Крим має бути демілітаризований. Відновлення України провадиться за рахунок репарацій із заморожених резервів Центрального банку Росії, а не доларів платників податків США", - зазначається у статті.

Окремою умовою у плані Трампа йде вступ України у НАТО і зняття санкцій з рф:

  • Україна якнайшвидше вступає до НАТО, а всі європейські союзники беруть на себе тягар її захисту. НАТО створює фонд у розмірі 100 мільярдів доларів для озброєння України, при цьому частка США має бути обмежена на 20%, як і у випадку з іншими загальними бюджетами альянсу.
  • Європейський Союз швидко приймає Україну до своїх членів та допомагає їй модернізувати та розвивати свою економіку.
  • Якщо росія виконає ці умови, то Захід поступово зніме санкції. Вони будуть повністю зняті, як тільки Україна вступить і до НАТО, і до ЄС.

"Ці кроки, а не півзаходи адміністрації Байдена, покладуть край війні, встановлять міцний світ, забезпечать, щоб Європа несла тягар його підтримки, і відновлять свободу та безпеку на континенті", - вважають Помпео і Урбан.