Трамп, якщо переможе у США, може наполягати на відмові України від НАТО, - FT

Трамп може наполягати на відмові України від НАТО, - FT

У разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США, його адміністрація разом з віцепрезидентом Джеєм Ді Венсом може наполягати на нейтральності України і її невступі у НАТО.

Про це пише Financial Times, закриту статтю якого цитує ZN.UA.

"путін, схоже, вичікує на події в Америці. Адміністрація Байдена не погодиться на нейтральність України. Але адміністрація Трампа-Венса може. Поки результати виборів у США залишаються під сумнівом, у путіна є всі стимули продовжувати війну", — йдеться у статті.

FT нагадує, що Джей Ді Венс, кандидат на посаду віцепрезидента від республіканців, в інтерв'ю New York Times у червні висловився на користь нейтральної України. Венс сказав, що підхід полягатиме в тому, щоб "гарантувати як незалежність Києва, так і його нейтралітет... Нейтралітет — це, очевидно, те, що вони [росіяни] вважають для себе екзистенціально важливим".

"Найбільшою перешкодою на шляху до миру є не глибоке небажання України йти на територіальні поступки — хоча воно є реальним. Це той факт, що Росія все одно вимагатиме врегулювання, яке передбачає підкорення 80% території України, яку вона не контролює. Українцям потрібні гарантії того, що Росія не скористається мирним врегулюванням для переозброєння, а потім знову перейде в наступ. Поки вони цього не отримають, у Києві не може бути серйозних дебатів щодо кордонів чи території", — йдеться у статті.

Нинішня позиція Києва полягає в тому, що Україна повинна вступити до НАТО, що означало б, що на країну поширюються гарантії колективної безпеки Альянсу. На останньому саміті НАТО було заявлено, що "майбутнє України — в НАТО". Але було додано, що це станеться лише тоді, "коли союзники погодяться й умови будуть виконані".

Інша ідея, яка має прихильників у Вашингтоні, — це "ізраїльський варіант", який дозволив би уникнути формального договірного зобов'язання захищати Україну — і натомість покладатися на розбудову України за допомогою передової західної військової допомоги, щоб вона могла самостійно стримувати майбутню російську агресію.